Streha – popolni vodnik za izbiro ustrezne

Streha – popolni vodnik za izbiro ustrezne

Streha je pomemben in zaključni konstrukcijski del vsake zgradbe. Streha ima več  funkcij, med pomembnejšimi pa je ta, da zgradbo ščiti pred zunanjimi vremenskimi pojavi; torej padavinami, vetrom in temperaturnimi vplivi. Poleg tega, mora zagotavljati tudi toplotno in zvočno ugodje pri bivanju v zgradbi.

 

Streha pogosto dobi naziv peta fasada stavbe, saj je zaradi njene vidnosti in izpostavljenosti  pomemben tudi njen estetski videz. Zato imajo pomembno vlogo oblika strehe, njena velikost, vrsta kritine, barva kritine in način pokrivanja ter prezračevalni sistem.

 

Da zagotovimo vse to, moramo predvsem dobro, premišljeno in kakovostno načrtovati gradnjo strehe.

.

Vrste streh (glede na materiale)

.

Pri izbiri strešne kritine za streho, moramo upoštevati nekaj dejavnikov.

 

Predvsem se moramo posvetiti tem trem:

 

 • arhitekturi objekta,

 

 • podnebnim razmeram kraja, kjer stoji objekt,

 

 • in ekonomičnosti – razmerje med kakovostjo in ceno.

.

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne.

.

 

Danes je na trgu velika ponudba strešnih kritin, zato se moramo izbiri še posebej posvetiti. Kvalitetna strešna kritina mora izpolnjevati spodaj naštete zahteve :

 

 • biti prijazna okolju,

 

 • imeti ličen videz,

 

 • poskrbeti za varnost,

 

 • biti kakovostna in trajnostna,

 

 • biti cenovno ugodna in

 

 • nezahtevna za vzdrževanje,

 

 • omogočiti lahko montažo in

 

 • imeti majhno težo.

.

Kovinska streha

.

Nas predvsem  zanima kovinska streha, ali pločevinasta streha, oziroma kovinska kritina.

.

Kovina kot material za pokrivanje streh, se v zadnjem obdobju vse bolj uveljavlja, saj ima veliko prednosti, hkrati pa je zaradi svoje kakovosti in vsestranskosti  tudi cenovno ugodna. Pločevinasta streha postaja čedalje bolj priljubljena zaradi naslednjih pozitivnih razlogov:

 

 • Kovinska kritina je primerna za strehe vseh naklonov, zelo položne strehe (streha z naklonom 8º), kot tudi izredno strme strehe ( streha z naklonom 90º).

 

 • Odporna je na razne vremenske razmere, kot so toča, močan veter, vročina, mraz in sneg. Kakovostno položene pločevinaste kritine popolnoma preprečujejo vdor vode.

 

 • Kovinska kritina je zelo lahka, verjetno eden izmed najlažjih materialov kritin na trgu, zato so primerne za strehe z malimi nakloni, starejše zgradbe s slabšo konstrukcijo, vetrovna območja, strehe z velikimi razpon. Masa kritin znaša okoli 4 – 5 kg na kvadratni meter, kar je desetkrat manj, kot pri betonskih ali opečnih kritinah.

.

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne

.

 

 • Kovinska streha je potresno varna, odporna na UV žarke in ognjevarna. Ne uničujejo jih niti plesen, mah, gniloba ter insekti. Njihova življenjska doba je zelo dolga, zato vam pri podjetju Kritine Majde nudimo dolgoletno garancijo, tudi do 50 let. Zelo pozitivna lastnost, saj vam dolgo ne bo potrebno skrbeti za zamenjavo.

 

 • Pločevinasto streho lahko zaradi njene lahkosti montiramo na starejše objekte, katerih ostrešje ne bi preneslo prevelikih obremenitev, strešno kritino pa lahko iz istega razloga namestimo tudi čez obstoječo kritino.

 

 • Tudi sama montaža kovinske kritine je enostavna. Večina pločevinastih streh je dobavljiva v velikih kosih, ki jih je enostavno namestiti . Kovine se ob temperaturnih razlikah krčijo in raztezajo, da pri tem ne bi prišlo do ukrivljanja strehe, so plošče pritrjene tako, da omogočajo krčenje in raztezanje materiala brez poškodb.
Tu pa se pozitivne lastnosti še ne končajo … 

 

 • Poskrbljeno pa je tudi za toplotno izolacijo. Kovinske strehe odbijajo sončne žarke ter toploto in tako poleti zmanjšujejo temperaturo v hiši. Notranjo temperaturo ohranjajo tudi zato, ker je med kritino in podeskanim delom ostrešja zračni žep, ki deluje kot dodatni izolator. To pomeni, da boste poleti prihranili pri hlajenju, pozimi pa pri ogrevanju.

 

 • Nekdaj so pločevinaste strehe veljale za glasne, dandanes pa te težave ni več. K temu so pripomogli izolacijski materiali, posip na kovinskih kritinah in oblika – kovinska kritina je oblikovane valovito – in kapljice dežja se zaradi tega razpršijo.
  Najtežje je sicer obvladovati hrup pri frčadah, saj te pogosto niso prekrite, temveč oblečene v gladek kos kovine, ki je pogosto tudi brez posipa.

 

 • Kovinska streha oziroma pločevinasta streha, so kritine iz različnih kovin. Za stanovanjske hiše so primerne kovine za uporabo:
 1. primerno obdelano in pred vremenskimi vplivi ter korozijo zaščiteno valovito jeklo (pocinkano in prebarvano),
 2. uporabi se lahko tudi aluminij, ki ima to prednost, da je zelo lahek.

 

 • Kot velik plus pa šteje tudi mogočna paleta barv in oblik. Pri podjetju Kritine Majde je na voljo kovinska kritina v obliki strešnika, trapezna kritina, kritine na klik in paneli z izolacijo. 

 

.

Ostale strehe

.

Seveda pa kovinska streha ni edina. Poznamo tudi drugačno strešno kritino, ki se še vedno veliko uporablja in  ima pozitivne lastnosti.

 

 • Opečna streha – izdelana iz gline in se danes najpogosteje uporablja za zaščito stanovanjskih objektov.

 

 • Betonska streha – v uporabi sta predvsem dve različici betonskih strešnikov – betonski zareznik i betonski bobrovec.

 

 • Streha z vlaknocementnimi ploščami – armiran cement.

 

 • Slamnata streha – vse pogosteje ponovno prihaja v uporabo.

 

 • Zelena streha – se pojavlja predvsem v skandinavskih državah.

 

 • Ravne strehe.

 

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne

.

Vrste streh glede na naklone

.

Obliko in naklon strehe v veliki meri določata geografska lokacija na kateri stoji zgradba in z njo povezani vremenski pogoji ter vplivi.  Na območjih z več padavinami so strehe strmejše kot na področjih, kjer je padavin bolj malo.

 

Glede na naklon ločimo tri vrste streh:

 • ravne strehe– z naklonom do 5º;

 

 • položne oz. blago naklonjene strehe – z naklonom med 5º in 30º;

 

 • strme strehe– z naklonom nad 30º.

 

.

Enokapne strehe

 

Glede na število strešin pa poznamo še druga poimenovanja streh.

 

Ravna streha, je streha brez strešin in z minimalnim naklonom. Po navadi so namenjene terasam in balkonom, ali pa jo oblikujemo v zeleno streho.

 

Streha z eno strešino, pa se imenuje enokapna streha. Tu voda odteka le v eno smer, daje hiši moderen izgled in veliko svetlobe. Smiselna je kadar želimo izkoristiti sončno stran objekta. Tako zajamemo čim več sončne energije, hkrati pa zmanjšujemo toplotne izgube objekta.

.

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne

.

.

 

Dvokapne strehe

.

V Sloveniji je najbolj pogosta oblika strehe prav dvokapnica. Lahko je klasična ali pa ima prirezane stranice. V našem okolju je pogosta predvsem zaradi značilnosti vremenskih vplivov.

 

Dvokapnica zato, ker ima dve strešini in voda odteka v dveh smereh.  Lahko je kombinirana s polnim ali delnim čopomfrčadami in glede na objekt postavljena v »T«, »L« ali drugi obliki, del strehe pa  je lahko daljši od drugega.

 

Poznamo pa še … 

.

Večkapne strehe

.

Glede na število strešin, pa ločimo še:

 

 • štirikapne strehe – pokrivajo zgradbo pravokotne oblike in imajo štiri strešine, slemena pa potekajo vzporedno z daljšo steno zgradbe;

 

 • šotoraste strehe – pokrivajo zgradbo kvadratne oblike in imajo štiri strešine, vsi štirje grebeni pa se stikajo v skupni točki, zato strehe nimajo slemena;

 

 • mansardne strehe – so strehe z lomljenima strešinama in različnima naklonoma;

 

 • križne strehe – pokrivajo zgradbo s kvadratnim tlorisom in imajo dve pravokotni slemeni.

.

.

Streha – toplotna in zvočna izolacija

.

Toplotna izolacija strehe je bistvenega pomena. Hkrati mora biti tudi kakovostna, saj neustrezna toplotna izolacija poveča porabo energije za ogrevanje objekta, s tem pa so višji tudi stroški.

 

Če je toplotna izolacija dobro pripravljena, ta pozimi zadržuje toploto v prostoru, poleti pa preprečuje pretirano pregrevanje objekta.

 

Prav posebno pa moramo paziti na kvalitetno toplotno izolacijo takrat, ko so podstrešni prostori namenjeni bivanju.

.

 

Potek toplotnega izoliranja

 

Pod strešno kritino je potrebno namestiti zračni kanal. Temu sledi sekundarna kritina oziroma parapropustna folija, ki je paraprepustna in vodoodbojna. Po navadi nato sledi izolacija, ki je nameščena med špirovce.  Pod izolacijo pa je nameščena parna zapora, ki preprečuje kondenzacijo pare in deluje kot parna zapora. Preko slednje, sledi namestitev zaključne obloge.

.

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne

 

.

Poznamo tri izvedbe nameščanja toplotne izolacije:

 • med špirovci,

 

 • na špirovcih,

 

 • in pod špirovci.

 

.

Streha glede na namen uporabe

 

Danes na streho gledamo kot na ključen dejavnik za ugodno, zdravo, prijetno in dolgotrajno bivanje v objektu.

 

Seveda pa streha ne pripada samo objektom v katerih bivamo ali delamo, pač pa z njo zaščitimo oziroma dokončamo tudi ostale večnamenske objekte.

 

Streho potrebujejo nadstreški, terase, razni gospodarski objekti, streho lahko postavimo nad bazenom, nad vhodom v hišo, nad balkonom, streho imajo tudi hišice na otroških igriščih, skratka streha je pomemben del vsakega objekta.

.

Streha za avtomobile

 

V današnjem času, ko je vreme zelo nestanovitno in so vremenski pojavi skoraj filmski, si vsak lastnik avtomobila želi  streho, s katero bi zaščitil svojega jeklenega konjička.

 

Nekateri so lastniki garaž, drugi pa morajo za varnost avtomobila pred vremenom poskrbeti drugače.

 

Najboljša rešitev bi bila, po našem mnenju, nadstrešek za avto. Več o tem preberite pod naslovom Streha za nadstrešek.

.

Streha za nadstrešek

.

Ljudje so svojo bivalno okolico začeli dopolnjevati z raznimi nadstreški.  Nadstreški varujejo terase ali balkone pred vremenskimi nevšečnostmi, nadstrešek je lahko postavljen nad vhodnimi vrati, prekriva bazen, čedalje bolj pa zamenjujejo tudi klasične garaže in tako so postali glavni element za zaščito avtomobilov.

 

Nadstreški so lahko samostoječi ali vpeti na objekt. Konstrukcija je večinoma jeklena ali  iz lesa,  streha za nadstrešek pa je lahko pokrita z enakimi kritinami kot hiše.

 

Lahko so odprti ali zaprti z ene ali dveh strani. Streha za nadstrešek je lahko polkrožna, ravna, ali eno-, dvo-, tri- ali štirikapna. Pravo kritino izberemo glede na objekt, konstrukcijo in tudi naklon nadstreška. Primerna je vsaka, ki se tudi sicer uporablja za strehe.

 

Pomembno je, da je odporna in varuje pred vremenskimi vplivi ter, da bo prenesla vse obremenitve, hkrati pa je odporna proti ultravijoličnim žarkom. Najpogosteje se uporablja lahka kritina, da ne obremenjuje konstrukcije.

 

Pri nadstreških za avtomobile, kjer ni pomembno, da je kritina prosojna, ampak predvsem trdna in močna, lahko izberemo tudi pločevinasto. Najpogosteje se uporablja pocinkana trapezna pločevina poljubnih barv. Trapezna kritina z obojestransko pločevino in izolacijskim polnilom je primerna, ker je zelo čvrsta in ne potrebuje toliko podkonstrukcije.

.

Streha - popolni vodnik za izbiro ustrezne

.

.

 

Streha za garažo

.

Sodobna arhitektura oziroma gradnja seli avtomobile iz garaže v notranjosti družinske hiše,  na prosto – pod nadstrešek. Tako so zdaj avtomobili parkirani pod nadstreškom ob hiši ali pa v garaži, ki konstrukcijsko ni del hiše.

 

Na voljo so kovinske in betonske, lahko so samostojne, enojne, dvojne ali celo kombinirane z nadstreškom.

 

Stene in streha kovinske garaže so običajno iz pocinkane pločevine, zunanje stene so lahko gladke ali rebričaste, obrizgane pa so s fasadno barvo v poljubnem barvnem odtenku. Streha je prav tako iz pocinkane pločevine in rebričasta. Blag naklon preprečuje zastajanje vode, mogoče pa je namestiti tudi žlebove in odtoke.

 

Marsikdo pa se za samostoječo garažo odloči, da bo imel ravno streho, ki jo spremeni v zeleno streho. Predvsem tam, kjer primanjkuje zelenih površin.

.

Streha za balkon

.

Klasičen balkon je konstrukcijsko gledano dodan hiši in popolnoma ločen od nosilnih zidov zgrajenega objekta. Navadno ga prekriva streha objekta.

 

Streha na terasi ali balkonu, pa  poveča udobje zunanjega bivanja in uporabnost, saj nudi zaščito pred dežjem, vetrom in soncem.

 

Kritina, ki se uporablja za streho za balone, je po navadi iz stekla ali umetnih mas, ki  se v glavnini primerov uporabljajo za prekrivanje nadstreškov, teras, balkonov, vhodov, rastlinjakov in ostalih pomožnih objektov.

..

.

 


NAZAJ