Rezanje pločevine

Rezanje pločevine

Rezanje pločevine

Pri rezanju pločevine tako pocinkane in pa tudi aluminijaste je potrebno vedno paziti, da se uporablja tako imenovani hladen postopek rezanja. Hladen postopek pomeni, da temperatura  pri rezanju ne doseže visokih temeperatur.

Če pocinkano pločevino režemo na “hladno”, kot je to v tem primeru, se rob pločevine sam zaščiti pred rjavenjem. Ob prisotnosti zračne vlage namreč med pocinkano površino in jeklom na robu pločevine nastane galvanski člen in cink se sčasoma prenese na odrezan rob ter ga tako zaščiti.

leve škarje

skica rezanja

Električne škarje za pločevino

Električne škarje so zelo praktičen pripomoček, saj precej pohitrijo rezanje pločevine. Lahko režejo do debeline 1,6mm.

Delujejo po principu excentrične stiskalnice saj izbijajo del pločevine preko prebijača in matrice. Naenkrat odrežejo le nekaj milimetrov toda s hitrostjo prebijača se poveča tudi hitrost premikanje, kot se lahko vidi iz posnetka.

Paziti je potrebno je, da odrezki ne padajo po kritini saj se lahko poškoduje barva, ker so zelo ostri. To je hladen postopek rezanja in ne poškoduje barve. Možno je rezati ravno kot tudi v radiju. Kritine v obliki strešnika so nekoliko težje za rezanje saj imajo 2cm pravokoten rob preko katerega je z ročnimi škarji precej težko odrezati, zato si pomagamo z električnimi škarjami.

Električne škarje za pločevino

Matrica in prebijač

Rezanje kovinske kritine v obliki strešnika

Električne škarje za pločevino

Električne škarje za pločevino

 

Ročne škarje za pločevino

V grobem poznamo tri vrste škarij za pločevino in sicer leve, desne in pa škarje za raven rez.

Za resno delo potrebujemo vse tri, saj včasih ni možno priti zraven z enimi tako d potem uporabimo druge. Od situacije do situacije je drugače. Ročne škarje delujejo po principu rezanja tako kot je na skici zgoraj. Od vseh tehnik rezanja se ta še vedno uporablja največ. vsak klepar, krovec in vedno pri sebi te škarje. Škarje se razlikujejo tudi po tehniki stiskanja. Ene imajo vzmet, ki za vsak stisk ponovno odprejo škarje, druge so vzvodne pri katerih je precej lažje stiskanje in tretje so klasične brez vzmeti.

Na levi skici tudi vidimo primer desnih škarij saj omogočajo zavijanje v desno. Pri levih v levo. Ravne pa so namenjene samo za ravni rez.

škarje desne

Vrste škarij za pločevino


NAZAJ