Vse kar je potrebno vedeti o razrezu pločevine s škarjami

Vse kar je potrebno vedeti o razrezu pločevine s škarjami

Razrez pločevine s škarjami uvrščamo med osnovno dejavnost vsake kovinarske delavnice ali podjetja, ki se ukvarja z obdelavo kovin. Tudi obdelavo strešne kovinske kritine.

.

Na kaj moramo paziti pri razrezu pločevine s škarjami?

.

Pri razrezu pločevine s škarjami,  tako pocinkane kot tudi aluminijaste, je potrebno vedno paziti, da uporabljamo tako imenovani hladni postopek rezanja. To pomeni, da temperatura pri razrezu pločevine ne doseže visokih temperatur.

.

Zakaj moramo pri razrezu pločevine s škarjami paziti, da ne dosežemo visokih temperatur?

.

Če pocinkano pločevino režemo na “hladno”, se rob pločevine sam zaščiti pred rjavenjem.

Ob prisotnosti zračne vlage namreč, med pocinkano površino in jeklom, na robu pločevine nastane galvanski člen in cink se sčasoma prenese na odrezan rob ter ga tako zaščiti.

.

Najbolj uporabljana orodja za razrez pločevine s škarjami

.

1. Ročne škarje za pločevino

.

Poznamo tri vrste ročnih škarij za razrez pločevine – leve, desne in pa škarje za raven rez.

Za  delo potrebujemo vse tri, saj včasih ni možno razrezati pločevino le z enimi, tako, da potem uporabimo druge. Ročne škarje delujejo po principu rezanja, kot je prikazano na skici:

.

razrez pločevine s škarjami
skica rezanja

.

Od vseh tehnik rezanja se razrez pločevine z ročnimi škarjami  še vedno največ  uporablja. Vsak klepar, krovec in še kdo, jih ima gotovo vedno pri sebi. Škarje se razlikujejo tudi po tehniki stiskanja. Ene imajo vzmet, ki za vsak stisk ponovno odprejo škarje, druge so vzvodne pri katerih je precej lažje stiskanje in tretje so klasične brez vzmeti.

Na sliki  vidimo primer desnih škarij, ki omogočajo zavijanje v desno, leve škarje za razrez pločevine zavijajo levo, ravne pa so namenjene samo za ravni rez.

.

Vrste škarij za pločevino

.

2. Električne škarje za pločevino

Za razrez pločevine uporabljamo tudi električne škarje, ki so zelo praktičen pripomoček, saj precej poenostavijo rezanje. Z njimi lahko režemo pločevino do debeline 1,6 milimetrov.

Delujejo po principu ekscentrične stiskalnice, saj izbijajo del pločevine preko prebijača in matrice. Naenkrat odrežejo le nekaj milimetrov, toda s hitrostjo prebijača se poveča tudi hitrost premikanja, kot se lahko vidi iz posnetka:

.

.

Pri razrezu pločevinaste kritine je potrebno le, da odrezki ne padajo po kritini, saj se lahko poškoduje barva, ker so le ti zelo ostri. Razrez pločevine z električnimi škarjami je hladen postopek rezanja in ne poškoduje barve.

Možno je rezati ravno kot tudi v radiju. Kritine v obliki strešnika je nekoliko težje rezati, saj imajo 2 centimetrski pravokotni rob, preko katerega je z ročnimi škarjami precej težje rezati, zato si pomagamo z električnimi.

.

.

3. Ostale škarje za pločevino

Poznamo tudi namizne škarje za pločevino, za razrez pločevine pa so na voljo tudi hidravlične škarje, ki omogočajo robustno industrijsko izvedbo in veliko preciznost rezanja.

P.S.: Če vas zanima samostojen razrez pločevine s škarjami, slednjih (hidravličnih) ne priporočamo 🙂

 


NAZAJ