Paropropustna folija za strehe – sekundarna kritina

Paropropustna folija za strehe – sekundarna kritina

Paropropustna folija za strehe, se uporablja kot del zrakotesnega izolacijskega sistema lahkih poševnih streh, ter deluje kot druga kritina.

.

 

 Sekundarna kritina – ( paroprepustna folija za strehe)

.

Dejstvo je, da vsaka kritina lahko zamaka, zato se vgrajuje tako imenovana sekundarna streha ali sekundarna kritina. Nad izolacijo je obvezna vgradnja paroprepustnih folij ali vodoneprepustnih izolacijskih plošč, ki morajo biti med seboj zlepljene in nepredušne za vdor zraka.

 

Paropropustna folija za strehe KUPIM TAKOJ

 

.

Paroprepustna folija za strehe ( in njene naloge )

.

Naloga sekundarne strehe je odvod kondenzirane vode na spodnji strani kritine, preprečevanje vdora vode in zraka v izolacijo ter kontrola prehoda vlage in toplote. Vgrajena paraprepustna folija mora nuditi tudi termalno zaščito in imeti sposobnost difuzije vodne pare.

.

Nekaj več o difuziji …

 

Difuzija je proces, kjer para prehaja iz prostora z višjim parnim tlakom, v prostor z nižjim parnim tlakom, oziroma iz bolj nasičenega prostora z vlago, v manj nasičen prostor z vlago. Z dihanjem, kuhanjem, tuširanjem, pranjem se v bivalnih prostorih ves čas para oddaja v ozračje. Izločanje vodne pare lahko pri štiričlanski družini doseže tudi 14 litrov dnevno.

.

 

.Paroprepustna folija za strehe ( na katere podatke moramo biti pozorni)

.

  • Sd vrednost – zrak ima gostoto približno 1,2 kg/m3 ( cca 800 – krat manj kot voda), zato je v prehodu skozi zrak določen upor. Sd vrednost nam pove, kolikšna je debelina oziroma upornost zraka, skozi katerega mora preiti vodna para.  Sd = 1 m  -> ekvivalentno uporu 1 m debelega zračnega sloja.

 

  • Natezna trdnost – je podatek, ki pove, kolikšna sila je potrebna, da se material pretrga.

 

  • Teža – izražena v gramih pove, kolikšna je teža materiala na m².

 

  • UV obstojnost– koliko časa je folija lahko izpostavljena dnevni svetlobi, da še ohrani deklarirano difuzijsko lastnost.

.

Paropropustna folija za strehe ( montaža)

.

 

Paraprepustna folija je sekundarna kritina. Kot že samo ime pove, prepušča paro, obenem pa ne prepušča vode.

Polaga se jo od kapa proti slemenu.

Prekrivanje med vrstami folije je od 15cm do 20cm. Pri bolj zahtevnih strešnih konstrukcijah je priporočljivo folijo spojiti z lepilnim trakom.

Folija lahko ostane položena na strehi in nepokrita s kritino do največ 4 mesece. Zvitke s folijo je priporočljivo  hraniti v vodoravnem položaju, na čisti in ravni površini, v prostoru kjer ni dostopa UV žarkov.

 

.

%2


NAZAJ